Siakap Kukus (Barramundi Steamed with Pineapple and Sweet Pea Sprout)

7:55 PTG

Selamat malam pengunjung setia ke dapur Amie.... malam ini Amie sempat hidangkan siakap kukus untuk keluarga. Oleh sebab Amie gunakan apa sahaja bahan yang ada di dapur, jadi hasilnya wujudlah resepi seperti di atas. Kalau ada persamaan dengan mana-mana resepi yang anda temui, ia adalah secara kebetulan sebab Amie tidak merujuk mana-mana buku resepi mahupun blog. Kalau nak cuba, dipersilakan... sedap atau sebaliknya, tanggung sendirilah ye, bagi Amie.... asalkan masak dan boleh diterima selera, kira jadilah tu....


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap seberat 500 gram
1 cekak sweet pea sprout
3cm halia muda (hiris halus)
1 sudu sos ikan

Bahan untuk sos:
1 cawan nenas (nenas masak segar & dipotong kiub)
4 biji bawang merah (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
2 sudu sos tiram masam manis
4 sudu sos cili thai
1 sudu serbuk pati ikan bilis
2 sudu gula pasir
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
air kukusan ikan
minyak

Cara:
1. Letakkan ikan dalam dulang pengukus dan letakkan hirisan halia di atasnya. Renjiskan sos ikan. Kukus.
2. Sementara menunggu ikan separuh masak, sediakan sosnya.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih hingga wangi.
4. Masukkan nenas dan masak hingga layu.
5. Sementara itu, buka penutup pengukus dan keluarkan air kukusan ikan. Kukus kembali ikan.
5. Masukkan kesemua bahan untuk sos dan masukkan air kukusan ikan. Biarkan mendidih.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.
7. Buka kembali tutup pengukus dan tuangkan sos ke atas ikan. Tutup sekali lagi selama 5 minit.
8. Susun sweet pea sprout di atas dulang hidangan dan letakkan ikan siakap kukus di atasnya.
8. Sedia untuk dihidangkan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe