Ayam Masak Dengan Avocado

10:06 PTG

Selamat malam semua....... di kesempatan keemasan ini Amie ingin ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian para pengunjung yang tidak putus-putus bertandang ke dapur Amie. Sebenarnya Amie suka mencuba resepi-resepi baru, tapi bukan bererti Amie tiru bulat-bulat dari mana-mana buku sebaliknya Amie  suka ketengahkan idea baru. Misalnya masakan Amie kali ini merupakan idea masakan yang dihidangkan semasa jamuan hari raya pada tahun 2009. Amie sempat bertanya satu resepi kepada rakan sekerja Amie  (Rohana Sri Melati) yang ditugaskan menyediakan makanan untuk jamuan tersebut. Amie tertarik dengan masakan ayam, yang katanya Rohana, ayam tu dimasak bersama avocado. Amie tidak pula bertanya apakah bahan campuran yang lain sebaliknya Amie jadikan avocado sebagai idea untuk masakan Amie pula. Amie biasa makan ayam masak hijau, gunakan lada hijau bercampur santan, tapi kali ini Amie tidak gunakan santan kerana buah avocado memang sudah cukup berlemak. Inilah seronoknya aktiviti masak, bebas & merdeka memilih apa sahaja menu dan bahan yang ingin kita masak.


Bahan-bahan:
1 kg ayam (potong 10 bahagian)
400ml air kelapa muda
1 biji avocado seberat 200 gram (hancurkan)
5 helai daun limau purut
1 sudu pati asam jawa
gula & garam
minyak

Bahan kisar:
15 biji lada hijau (kisar berasingan)
7 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1.5cm lengkuas
1.5cm halia
2 batang serai

Bahan hiasan:
hirisan avocado
hirisan isi kelapa muda

Cara:
1. Rebus ayam bersama air kelapa hingga separuh masak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar kecuali lada hingga wangi.
3. Masukkan lada dan masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan avocado dan ayam serta  kacau rata.
5. Jika suka berkuah, masukkan air kelapa rebusan ayam ke dalam masakan dan tunggu hingga pekat.
6. Masukkan pati asam jawa, garam, gula serta daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan bersama hirisan avocadi dan isi kelapa muda.


3 comments

  1. Assalamualaikum...


    Mana Kak Lin nak cari Avocado kat sini...kalau ada boleh cuba ni...

    BalasPadam
  2. ooo ye ke..., patutlah kalu saya blk kl, kakak selalu pesan bawa avocado, byk avocado di tempat saya kak lin, kat belakang rumah bapa metua pun ada satu pokok...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe