ADSENSE

Rabu, 9 Mac 2011

Anggurku Yang Tinggal

Kali ini anggur tak menjadi.... hujan lebat, hujan berterusan, panas... hujan lagi, akhirnya gugurlah buah-buah anggur yang sedang berputik. Daun-daun anggur berubah menjadi kuning kerana tanah terlalu mengandung air. Tinggallah segugus dua anggur di tangkai yang terselit-selit di celah-celah daun.... sebenarnya Amie nak letak gambar anggur ni di blog satu lagi di The Story of Amie's Little Cottage, tapi dah termasuk ke dapur pulak... kalau sudi jemputlah ke blog yang dah lama terabai di http://salamisimon.blogspot.com/



inilah anggur yang tertinggal.... dah mula berubah dari warna hijau ke warna ungu merah...




Ini segugus kecil anggur yang sempat Amie rakam minggu lalu. Dan di bawah ini pula 3 minggu lebih lama.


nak masukkan ke little cottage tapi termasuk ke little kitchen....



petang tadi Amie sempat ambil gambar, takut buah gugur sebab sehari dua ini hujan turun... nampak berkilat anggur di bawah ni, kena air hujan tu....



inlah rupa anggur di belakang little kitchen....




4 ulasan:

hasleenda berkata...

wahh bestnya kat umah bleh tanam anggur..manis tak anggur tu?

Amie berkata...

mula tanam dulu, jiran pun ikut ketawakan, tapi bila dah berbuah, baru mrk percaya,kalau masak memang manis, tapi selalunya ada tangan nakal yg petik sebelum masak.

luvmum berkata...

salam ziarah kak amie..wahh best nye ada pokok angggur kat umah..kalau tanam dia camne ek...

Amie berkata...

luvmum, tanam guna keratan batang, pokok anggur amie tak sampai setahun dah berbuah, setahun 2 - 3 kali buah, kalau rajin bubuh baja subur & baja buah, rajin jugalah anggur berbuah...