Steamed Milkfish (Baulu Kukus)

9:06 PTG

Balik kerja petang tadi, buka peti sejuk...nak tengok apa ikan yang sesuai untuk dijadikan hidangan malam ini. Tiba-tiba terpandang seekor ikan (mungkin suami beli), tapi suami belum balik kerja. Semalam tidak ada pula ikan nan seekor tu dalam peti sejuk. Tanya anak...(hari ini anak bongsu cuti sekolah sebab sambutan Cap Goh Meh), rupanya jiran sebelah bagi. Ooo....Alhamdulillah, rezeki Allah. Jiran inilah juga yang pernah hantar banyak kali ikan baulu yang sudah dipanggang, dan akhirnya menjadikan saya 'hantu baulu'. Memandangkan ikan baulu pemberian jiran Amie masih lagi 'fresh' terfikir pula untuk masak kukus. Kena masak cepat sedikit sebab perlu makan lebih awal kerana selepas Maghrib anak-anak dan suami pergi kampung untuk majlis bacaan Yasin. Akhirnya siap jugalah baulu kukus saya... tapi resepi ini ciptaan sendiri, kalau kebetulan sama dengan resepi orang lain, itu kira kebetulanlah.


Bahan-bahan:
500 gram ikan baulu
1 sudu sos ikan
5 keping snow jelly fu (rendam 20 minit)
100 gram brokoli
1/4 batang lobak (hiris halus)
3 cm halia muda (hiris halus)
4 biji bawang putih (hiris halus)
1/2 labu bawang besar (hiris halus)

Bahan untuk sos:
4 sudu sos plum with lime honey
2 sudu sos tiram masam manis
2 sudu sos cili thai
2 sudu sos soya
1 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1 sudu serbuk lada hitam
100 ml air

Cara:
1. Susun snow jelly fu di atas dulang pengukus.
2.Letakkan ikan di atasnya.
3. Susun lobak dan halia, bawang putih dan bawang merah di atas ikan.
4. Renjiskan sos ikan di atasnya.
5. Kukus selama 20 minit dan pada minit ke 15, masukkan brokoli.
6. Sementara itu, campurkan kesemua bahan sos dan didihkan hingga pekat di dalam periuk.
7. Keluarkan ikan yang dikukus dan letak di atas pinggan.
8. Tuangkan sos di atasnya.
7. Jika ingin pedas, tabur hirisan cili padi.

Selamat mencuba.... dan kalau telinga berasap kerana tergigit cili, minum air panas suam.

3 comments

  1. amie..ikan baulu tu..ikan apa?
    nmpak sedap..nak cuba nie..

    BalasPadam
  2. itu sebutan org sabah terutama masyarakat bugis, org filipina panggil bangos, dgr kata org indon panggil belanak sembawa, saya pun baru beberapa tahun belakangan ni makan sbb jiran bugis selalu bagi, ada saya tgk dlm internet org putih panggil milkfish, cubalah...ada sedikit bau / rasa ikan talapian & sikit2 siakap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe