Ikan Patin Asam Pedas Daun Selasih

6:41 PTG

Biasanya kalau masak asam pedas, orang letak daun kesum atau bunga kantan sebagai wangi-wangian atau tambah aroma dalam masakan. Kita letak daun selasih pulak... pelik ke....Entahlah.... saya jumpa macam-macam rupa bentuk dan cara masakan yang berbeza di sini. Semasa makan nasi ayam penyet di Tawau tempohari, daun selasih dimasukkan dalam sup. Suami kata sedap.... saya pun nak kata sedap tapi tak terucap sebab mulut sibuk mengunyah nasi. Singgah di rumah kawan di Ranau....Roseneh sempat masak nasi dengan pelbagai lauk dan salah satunya sup ayam...dia letak daun bisuq (tak tahulah kalau ejaan tak betul sebab guna istilah suku kaum Murut). Bau daun bisuq macam bau daun ketumbar. Pertama kali saya berkenalan dengan tumbuhan herba ini semasa saya pergi ke hutan belantara di Pensiangan- kawasan rumah panjang masyarakat Murut di Kampung Silungai....nun jauh di pedalaman - 1/2 jam lagi naik bot sangkut boleh sampai sempadan Kalimantan. Roseneh bekalkan saya pokok bisuq, saya tanam di kampung bersama2 rumput... akhirnya hilang (dipercayai abang ipar saya tercabutnya bersama2 rumput sebab rupanya pun macam rumput ). Beberapa tahun lepas, Teo berikan saya serumpun besar pokok bisuq yang diambil dari ladang kelapa sawitnya di Kunak, tapi terlupa nak tanam, akhirnya pokok bisuq kering dan layu, walaupun ditanam juga tapi tak mahu hidup. Dah melalut pulak pasal daun bisuq.... Ini nak cerita pasal daun selasih, tak semua orang pernah jumpa atau biasa makan daun selasih. Jiran saya yang perkenalkan, di rumahnya ada pokok selasih. Pembantu rumah saya pernah buat sambal daun selasih... tapi orang kata daun selasih sedap dijadikan bahan tambahan masak air - masak bening....tapi apa saya peduli, saya masukkan saja ke dalam mana-mana resepi yang saya suka termasuk asam pedas he he he...


Bahan-bahan:
500 gram ikan patin (potong ikut suka)
3 sudu minyak
1 biji tomato
7 biji kacang bendi
3 tangkai daun selasih
1 sudu kecil pati asam jawa (bancuh dengan 200ml air)
garam & perasa

Bahan kisar:
10 biji lada kering
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
1.5 cm lengkuas
1 batang serai
1.5 cm belacan

Cara:
1. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air bancuhan asam jawa. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan patin dan kacau sekali-sekala sehingga masak.
4. Masukkan garam dan perasa.
5. Masukkan kacang bendi, tomato dan daun selasih.
6. Patin asam pedas daun selasih siap untuk dihidangkan.

Asam pedas saya cair sebab nak banyak kuah, anak-anak suka kuah. kalau tak mahu kuah banyak atau kuah cair, kurangkan penggunaan air daripada 200ml kepada 100ml sahaja.


2 comments

  1. Ini namanya kreatif....jangan masuk daun terup dah laaa...hi hi hi...dik,tq follow akak...singgah selaluye..moga ukhwah berkekalan...follow juga bah...

    BalasPadam
  2. kih kih kih....nanti saya buat sup daun terup pulak yea...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe