Kentang Oregano

7:30 PTG

Esok hari Jumaat, lusa Sabtu, tulat pula Ahad..... ha tunggeng hari Isnin...dah mula sibuk dah. Tak tahu sempat atau tidak n3 masakan... sebab kalau dah tak ada masa, beli saja nasi bungkus.... atau berkunjung ke kantin walaupun terpaksa dalam rela. Sempena cuti Tahun Baru Cina selama seminggu ni, masaklah puas-puas apa yang hendak di masak.  Tapi biasanya, orang yang suka masak bukan bererti suka makan apa yang dimasak.... nasib baiklah ada yang sudi makan, taklah membazir hasil masakan tu...Kali ini saya nak n3 ayam panggang dengan kentang. Sebut tentang kentang, dah terbayang dah...ni makanan orang putih... La..masak saja ala orang putih, guna kentang kita. Dah pusing-pusing ke Green Apple, ke coldstorage yang selalu jual kentang US & Australia tapi tak ada... habis kot orang beli, tapi mana-mana tempat penuh kotak-kotak limau mandarin. Tak kisahlah, kentang tempatan pun banyak khasiatnya terutamanya kandungan potassium. Juga mengandungi kabohidrat dan fiber serta zat besi dan protein. Dari kelmarin sudah fikirkan hidangan untuk anak-anak pagi ini....supaya kenyang sampai tengahari (tak perlu masak nasi).


Sebenarnya siapkan masakan ini tidaklah sesukar mana.... selain mengingat semula cerita resepi barat yang biasa kakak sulung masak, saya belek-belek juga buku resepi @ masakan. Ah....lebih kurang saja...cuma mahu atau tidak saja untuk kita mencubanya. Di atas ni dah pun siap kentang oregano saya...cuma brokoli tu nampak kuning sikit.... bukan apa (tersimpan dalam beg plastik - panas) lupa nak masukkan dalam peti sejuk. Jom kita tengok bahan-bahan untuk kentang oregano kita....

Bahan-bahan:
400 gram kentang
200 gram brokoli
2 biji tomato
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum kuning
1/2 biji capsicum hijau
1/2 batang lobak merah
1/2 cawan kacang merah / hitam besar
1 labu bawang besar
(potong kesemua bahan di atas ikut suka)
1 sudu serbuk oregano
1 sudu lada putih
2 sudu mentega
garam

Cara:
1. Rebus kentang hingga masak. Toskan.
2. Panaskan mentega dan goreng kentang seketika.
3. Masukkan bawang besar dan semua bahan yang dipotong kecuali tomato dan kacang merah. Gaul rata.
4. Masukkan tomato dan kacang merah / hitam.
5. Taburkan lada putih dan serbuk oregano serta garam.
6. Kentang oregano siap untuk dihidangkan.

Saya hidangkan bersama ayam panggang campuran sos barbeku dan Lea & Perrins Worcestershire Sauce seperti di bawah...






1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe