Rabu, 16 Februari 2011

Ikan Baguk (Mayung) Masak Semur

Selamat petang semua....dah makan belum? Kalau belum, jangan segan silu buka almari makanan atau 'gerobok' di dapur Amie...dan kalau nak yang masih panas berasap, buka saja tudung periuk tu...pilih saja mana satu masakan yang berkenan di hati. Kali ini Amie masak semur...mungkin ada yang tak biasa dengan perkataan semur, tapi kalau sebut kicap, tentu semua orang terbayang botol kicap kan.... ha, memanglah masak semur gunakan kicap. Ini masakan yang biasa Amie nikmati masa kecil-kecil dulu. Bonda suka masak semur kalau ayahanda bawa pulang ikan baguk. Ha... mungkin juga istilah baguk pun seperti asing kedengaran, tapi ada juga sesetangah orang sebut ikan mayung atau ikan duri.  Menurut bonda, dahulu sebelum penggunaan ayam daging dalam kenduri kendara, orang kampung biasanya memilih ikan bagus sebagai salah satu hidangan istimewa. Ikan baguk biasanya digoreng dengan kunyit, dimasak kari atau dibuat sup. Apa yang sangat menghairankan saya, di Lahad Datu, jarang sangat orang makan ikan baguk. Kalau sesiapa pergi ke pasar ikan, baguk jarang dibeli orang, termasuk pari dan juga sembilang apalagi talapia dan harganya pun jauh sangat bezanya (murah le....) dengan harga kalau Amie beli di Pasar Sungai Buluh, Jeram. Agaknya banyak pilihan ikan laut yang lain kot....saya tak peduli, saya beli saja sebab saya tahu rasa dan bagaimana untuk memasaknya. Bila dah siap masak semur ikan baguk, rasanya tidaklah dapat menandingi masakan bonda saya walaupun saya gunakan lebih lada hitam. Apa pun sekurang-kurangnya saya cuba mengekalkan resepi masak semur ikan baguk, anak dan suami pun turut sama menikmatinya tanpa banyak soal bicara.


Bahan-bahan:
5 keping ikan baguk
7 sudu kicap manis cap kipas udang
1 sudu kecil pati asam jawa (bancuh dengan 100ml air)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
3 cm halia (tumbuk)
1 biji lada merah (belah 2)
1 biji lada hijau (belah 2)
1 sudu lada hitam (tumbuk)
1 sudu serbuk kunyit
garam
minyak

Cara:
1. Gaul ikan baguk dengan garam dan kunyit dan goreng hingga masak.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng semua bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih sebentar.
4. Masukkan kicap.
5. Masukkan ikan dan serbuk lada hitam.
6. Masukkan lada merah dan lada hijau.
7. Biasanya kicap manis cap kipas udang sudah cukup lengkap dari segi rasanya.
8. Baguk masak semur siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: