Petola Masak Bening

7:40 PTG

Bening.... apa makna bening? Bening bermakna jernih...itulah masakan bonda saya sedari dulu... masakan berkhasiat yang membesarkan kami 9 beradik. Baru-baru ini semasa sedang berbual melalui telefon, saya tidak segan-segan memberitahu bonda saya betapa menyihatkan masakan bonda itu....kerana... tidak mengandungi lemak dan berminyak. Saya masih ingat setiap kali bonda di dapur memasak sayur bening, bonda memberitahu... tunggu hingga air mendidih barulah masukkan sayur (biasanya sayuran hijau), jangan masak terlalu lama... apabila sayur bertukar warna, masaklah sayur itu. Huh.... pesanan keramat bonda saya ini masih terngiang-ngiang di telinga. Dulu, segala sayur-sayuran ada di sekeliling rumah. Terung, meranti, pegaga, bayam, kangkung dan.... dan...dan... rasa dan aromanya pun jauh berbeza dengan sayur yang ada di dapur kita sekarang. Tak apalah, asyik cerita tentang tanam-tanaman, tak sempat pula saya masak bening petang ini. Saya rasa gandingan masakan saya pun cukup berkhasiat juga... petola masak bening dengan talapia goreng berlada....he he he



Bahan-bahan:
1 batang petola (buang kulit dan potong-potong)
1/2 batang lobak (buang kulit dan potong-potong)
3 kuntum cendawan kering (cuci dan rendam semula dengan air yang banyak)
2 biji kentang (buang kulit dan potong-potong)
4 biji baby corn (belah 2)
10 ekor udang basah (buang kulit dan belah belakang)
50 gram soon (rendam)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
sedikit lada putih (ditumbuk)
garam / serbuk pati ayam knorr

Cara:
1. Panaskan air rendaman cendawan kering. (Saya gunakannya kerana baunya yang wangi)
2. Masukkan bahan tumbuk.
3. Masukkan kentang, cendawan dan lobak merah. Biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
4. Masukkan udang diikuti dengan petola dan baby corn dan diakhiri dengan soon.
5. Masukkan garam atau serbuk pati ayam knorr.
6. Masak bening siap untuk dihidangkan.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe