ADSENSE

Jumaat, 28 Januari 2011

Ikan Kaci Masak Kari

Lama tak masak kari ikan. Musim hujan begini, agaknya kalau makan kari boleh membantu panaskan badan kot... maklum, dah mula rasa nak selesema. Okeylah... terus kepada cerita tentang kari, saya masak kari ikan kaci... Nampak dalam gambar macam gelap je kuah kari... terlebih cili keringlah tu...

 Bahan-bahan:
1 ekor ikan kaci seberat 500 gram (bersihkan dan potong ikut suka)
3 sudu serbuk kari ikan
1 cawan santan cair
3 cm halia (dihiris nipis)
3 biji lada hijau (belah 2)
2 biji tomato (belah 4)
1 sudu teh pati asam jawa (bancuh dengan air)
daun kari
minyak
garam dan perasa

Bahan kisar:
10 biji cili kering
 5 biji bawang putih
1 labu bawang besar

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari dan daun kari.
3. Masukkan ikan dan air asam jawa. Biarkan seketika sehingga ikan layu.
4. Masukkan santan diikuti dengan garam dan perasa. Masak selama 5 minit.
5. Masukkan tomato dan lada hijau.
6. Kari ikan kaci siap untukdihidangkan.

Tiada ulasan: