Jenahak Bakar Sambal Petai

9:26 PTG

Petang kelmarin kami sempat keluar ke bandar walaupun hampir senja dan hujan pun masih turun renyai-renyai. Niat di hati nak cari sayur mayur, terutama sayuran kampung yang dijual di tepi pasar besar (macam2 ada di situ), tapi sebab hujan, tak adalah yang menjual di situ. Terpandanglah pula di sebuah gerai tepi laut, ada benda bergantung-gantung... rupanya petai. Ha... apalagi, bukan senang nak dapat petai di sini sebab penduduk tempatan tak berapa gemar makan petai. Beli sajalah 2 kilo. Nampak gayanya hari-hari mendatang penuhlah blog masakan saya dengan petai. Memang puas hati dengan buah petai yang saya beli. Jenuhlah saya kupas kulitnya, melihat isinya yang cantik tak diusik ulat dan bulat-bulat montel. Orang kata kalau petai yang kecut dan tidak bulat, khasiatnya tidak tinggi. Dan orang kata lagi... antara khasiat biji petai boleh merawat sakit jantung, kencing manis,mencuci buah pinggang, dan mengeluarkan cacing terutama kanak-kanak yang mengalami masalah kecacingan. Walau apa pun khasiat petai, bagi saya ia sangat baik untuk cuci perut kita... he he he... banyaknya khasiat yang tersembunyi di sebalik bau dan rasa yang adakalanya tidak digemari oleh sesetengah orang! Cerita tentang ikan bakar dengan sambal petai ni, saya pilih ikan jenahak untuk dijadikan sajian malam sekeluarga....mari kita lihat satu persatu proses membakar ikan dengan sambal petai mengikut kepala saya....



Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak seberat 700gram
2 papan petai (buang kulit)
daun pisang (pembungkus ikan bakar)
2 batang lidi (penyucuk daun)

Bahan kisar:
7 biji lada merah (cili kering lebih baik)
7 biji cili padi
5 biji bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit belacan
1 sudu kecil pati asam jawa
garam & perasa
minyak

Cara:
1. Bersihkan ikan dan kelar-kelar. Ketepikan.
2. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Layurkan daun pisang di atas api.
4. Letak ikan di atas daun pisang dan bubuh bahan yang ditumis serta petai.
5. Bungkus ikan dengan daun pisang dan bakar atau panggang selama 30 minit atau sehingga masak.



dah tepek sambal atas ikan, susunlah biji-biji petai pulak (gambar susun petai atas ikan dah ter'delete').... yang di bawah ni ikan yang dah dipanggang tapi saya belum terbalikkan.... kira okeylah kan... nampaklah gambaran ikan bakar @ ikan panggang sambal petai saya....



ikan di atas ni baru setengah masak... matanya pun belum terbeliak (tersembul keluar - tanda dah masak), saya saja keluarkan nak tengok dan kemudian bungkus semula, panggang untuk bagi masak bahagian atasnya pula... selamat mencuba... wangi tau bau petai panggang ni...

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe