Bubur Nasi Dengan Ikan Kurau Kering

10:57 PG

Sewaktu anak-anak masih kecil, hantar ke rumah pengasuh dengan bekalan bubur nasi. Untuk memudahkan urusan, memandangkan waktu pagi adalah masa yang sangat sibuk dengan segala kelam kabutnya, saya sediakan bekalan anak pada sebelah malam sebelum tidur. Lebih kurang jam 10 malam saya ambil segenggam beras, sedikit dada ayam atau isi ikan serta mix-vege. Saya masukkan dalam slow cooker dan keesokan paginya siapkan bubur nasi yang masaknya sekata... cantik... Itu cerita lama... ini cerita baru pula... dah lama tak masak bubur guna slow cooker. Anak-anak pun dah besar, tak perlu masak dan suap bubur lagi. Tapi sesekali teringin pula  masak untuk untuk diri sendiri...


Bahan-bahan:
1 cawan beras (ikut sukatan rice cooker)
1 liter air (terpulang ikut jenis beras kerana ada beras yang perlukan air lebih)
1 inci halia (dihiris nipis)
4 biji bawang putih (pecahkan)
1 labu bawang besar (cincang halus)
1 kiub ayam (terpulang jika ingin gunakan 2 kiub)
1 keping ikan kurau kering (digoreng dan ditumbuk halus)
2 biji telur masin (rebus)
1/2 cawan lobak putih jeruk (lettuce)
bawang goreng
daun bawang

Bahan sos: (jika ingin menyediakannya)
4 sudu besar kicap manis ABC Heinz
5 biji cili padi
2 biji limau kasturi
Potong cili padi dan masukkan dalam kicap. Perahkan air limau kasturi.

Cara menyediakan bubur:
1.Sebelum tidur, masak bubur gunakan slow cooker. Jangan lupa masukkan halia dan kiub ayam serta bawang putih dan bawang besar. Biarkan masak sehingga pagi.
2. Masukkan bubur dalam mangkuk.
3. Letak lobak putih jeruk, telur masin, bawang goreng, daun sup dan taburkan ikan kurau kering yang telah ditumbuk.
4. Sedia untuk dihidangkan. Jika suka, boleh makan dengan sos kicap pedas.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe