Ikan Baulu Masak Masam Manis

8:00 PTG

Sebenarnya saya hanya mengenali ikan baulu dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini. Saya tidak pernah membelinya walaupun banyak dijual di pasar. Suatu hari jiran sebelah rumah memberikan kami sepotong ikan baulu panggang, tetapi hanya suami sahaja yang makan. Kali kedua jiran kami memberikan ikan yang sama dengan cara memasak yang sama, suami saya seorang juga yang makan. Kali ketiga, pemberian ikan yang sama dan dipanggang juga, saya mencicipi sedikit.... hmmm... lemak dan rasanya pun boleh tahan. Sejak dari peristiwa itu saya menjadikan ikan baulu sebagai salah satu hidangan keluarga. Ada nama lain untuk baulu misalnya belanak sembawa, dan kalau tidak silap saya orang Filipina memanggilnya ikan 'bangos' . Dalam bahasa Inggeris pula disebut 'milkfish'.

Anak-anak memang suka sangat makan ikan masak sos terutama yang mempunyai rasa masam manis. Dengan menggunakan bahan yang sedia ada di dapur, saya dapat menghasilkan resepi ciptaan saya sendiri iaitu baulu masak masam manis. Saya tidak menggunakan sos tomato atau sos cili tetapi menggantikannya dengan sos tiram masam manis. Saya juga membuang tulang ikan baulu untuk memudahkan anak-anak memakannya ....

Bahan-bahan:
1 ekor ikan baulu (ikan baulu saya besar dan seberat 1kg, saya ambil bahagian ekor sahaja)
1 biji telur
6 sudu tepung jagung
secubit garam

Bahan untuk sos:
1 mangkuk kecil kiub nanas
3 biji lada hijau (dihiris)
3 biji lada merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dimayang halus)
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
1 inci halia muda (dimayang halus)
3 sudu sos tiram masam manis
1 sudu sos ikan
2 sudu gula pasir
1 sudu cuka makan
minyak
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)

Cara menggoreng ikan:
1. Ikan dibersihkan dan dibelah dari bahagian depan. Buangkan tulang.
2. Lumurkan ikan dengan sedikit garam.
3. Pukul sebiji telur dan gaul dengan ikan.
4. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan tepung jagung.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Cara membuat sos:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih,bawang merah dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan lada merah dan lada hijau dan kacar hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos ikan, sos tiram masam manis, garam. gula dan cuka diikuti dengan kiub nanas. Jika terlalu kering masukkan sedikit air. Kacau sehingga mendidih.
4. Untuk memekatkannya, masukkan bancuhan tepung jagung.
5. Sos masam manis siap dan tuang ke atas ikan.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe