ADSENSE

Rabu, 22 Disember 2010

Ketongkeng Goreng Manis

Agaknya anak kedua saya tidak puas makan ketongkeng ayam berempah siang tadi. Maklumlah ketongkeng penuh berlemak... saya hadkan pengambilan untuk diet anak-anak. Oleh kerana sampai ke malam si anak tadi asyik merengek-rengek, tak sampai pula hati untuk mengecewakannya. Saya cuba masak seringkas mungkin dan hasilnya seperti yang rakan-rakan lihat di bawah....

Bahan-bahan:
600 gram ketongkeng ayam
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia muda (ditumbuk)
1 sudu lada putih (ditumbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
secubit garam
2 sudu besar kicap manis ABC Heinz
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1/2 sudu gula pasir
minyak

Cara:
Gaul kesemua bahan di atas dan perap seketika. Panaskan minyak dan goreng. Apabila ketongkeng berwarna merah kuning keemasan,bolehlah angkat dan toskan.

Tiada ulasan: